Posibniki.com.ua Мікроекономіка Економіка підприємств агропромислового комплексу 7.5. Чиста продукція аграрних і переробних підприємств


< Попередня  Змiст  Наступна >

7.5. Чиста продукція аграрних і переробних підприємств


На деяких переробних підприємствах з більш тривалим циклом виробництва, наприклад, виноробних, можуть визначати і валову продукцію, до якої включають вартість товарної продукції, зміну залишків незавершеного виробництва і вартість сировини замовника. Чиста продукція — це новостворена вартість, найважливіша складова виробленого сукупного продукту (валової продукції) аграрного підприємства чи товарної продукції переробного підприємства, що характеризує економічну ефективність виробництва.

Якщо вартість валової продукції сільського господарства, що набула товарної форми, виразити в поточних ринкових цінах, а решту її, яка використана на виробничі внутрішньогосподарські потреби і представлена приростом незавершеного виробництва та приростом вартості вирощування культурних насаджень, оцінити за собівартістю, то у формалізованому вигляді в цілому по агра

рному підприємству вартість сукупного продукту можна зобразити виразом с + v + т, де с — спожиті засоби виробництва (предмети праці й амортизація основних засобів), v + т — чиста продукція. рному підприємству вартість сукупного продукту можна зобразити виразом с + v + т, де с — спожиті засоби виробництва (предмети праці й амортизація основних засобів), v + т — чиста продукція.

Розмір чистої продукції є функцією від таких важливих факторів, як обсяг виробництва валової продукції, рівень товарності, цін реалізації продукції і спожитих засобів — с, у структурі вартості сукупного продукту.

До перших трьох факторів розмір чистої продукції перебуває у прямій пропорційній залежності, а до останнього — в оберненій. Частка спожитих засобів виробництва в структурі собівартості валової продукції має тенденцію до збільшення. Це об’єктивний процес, що відображає зміну діалектичного співвідношення між витратами живої і минулої праці зі зростанням її продуктивності.

Для того щоб кількісно визначити чисту продукцію аграрного підприємства, передовсім потрібно розрахувати валову продукцію за собівартістю її виробництва (собівартість виробництва продукції рослинництва і тваринництва всіх видів, приріст незавершеного виробництва за собівартістю, собівартість вирощування багаторічних культурних насаджень, собівартість наданих на стороні послуг). Цей розрахунок ведеться за основним (сільськогосподарським) виробництвом і окремо за іншими видами діяльності.

У результаті одержують такі перші дві складові вартості валової продукції: с саме: виробничо спожиті предмети праці, амортизацію основних засобів і витрати на оплату послуг, наданих підприємству зі сторони, тобто виконати дію (с

+ v. Далі від одержаного результату слід відняти виробничо спожиті ресурси, а + v. Далі від одержаного результату слід відняти виробничо спожиті ресурси, а + v) с = v. + v) с = v.

До здобутого результату (витрат на оплату праці) потрібно додати прибуток, що був одержаний від тих товарних галузей підприємства, в яких виручка від реалізації продукції перевищує повну її собівартість, і формалізовано зобразимо цей результат так: . Від цієї суми слід відняти збиток, що створився в галузях, де виручка від реалізації продукції була меншою за її повну собівартість. mv??

У результаті цієї дії дістають вартість чистої продукції підприємства v + т? – з = = v + т. У результаті цієї дії дістають вартість чистої продукції підприємства v + т? – з = = v + т.

Для визначення за звітний рік чистої продукції переробного підприємства потрібно обчислити вартість товарної продукції за поточними цінами реалізації, відняти матеріальні витрати, амортизацію і вартість послуг, наданих сторонніпродукції переробних підприємств є функцією тих самих факторів, що й чистої продукції аграрних підприємств.

ми організаціями, тобто виконується дія (с + v + m) – С = v + m. Розмір чистої ми організаціями, тобто виконується дія (с + v + m) – С = v + m. Розмір чистої

У наведеній методиці визначення чистої продукції аграрних і переробних підприємств її складовий елемент v представлений фондом оплати праці і соціальними нарахуваннями (єдиним внеском на державне соціальне страхування).

Соціальні нарахування на оплату праці — це елемент витрат, що зменшує прибуток підприємства, і його включення до чистої продукції завищує її величину з позиції можливостей використання цього економічного ефекту для потреб виробництва. Тому більш точно чисту продукцію, яка б відображала реальний економічний стан підприємства, можна визначити без урахування цього елементу витрат. Тоді загальна формула визначення чистої продукції по підприємству набуде вигляду ?? mvmvv??? ? ? ? ???зcc, де v ? — соціальні нарахування на оплату праці.

Економічне значення чистої продукції надзвичайно важливе, оскільки вона є основою розширеного відтворення. Адже для наступного циклу відтворення підприємство насамперед повинно відшкодувати спожиті засоби виробництва.

Розширене відтворення можна здійснити лише за рахунок чистої продукції, яку поділяють на фонд споживання і фонд нагромадження. Співвідношення між цими фондами кожне підприємство встановлює самостійно, враховуючи при цьому абсолютний розмір чистої продукції, ступінь оснащеності виробництва, зношеність основних засобів, забезпеченість оборотними засобами, досягнутий рівень оплати праці працівників, ступінь розвитку соціальної інфраструктури, співвідношення між фондом оплати праці і прибутком.

Для оцінки економічного стану підприємства важливо проаналізувати таких два важливих показники, як питома вага чистої продукції у валовому продукті (товарній продукції) і частка оплати праці (разом з відрахуваннями на соціальні заходи або без них) у загальній сумі новоствореної вартості. Чим більша величина цього кінцевого результату і вища частка його у вартості сукупного валового продукту, тим за однакових інших умов є більше можливостей для відтворення факторів виробництва бажаними темпами, і навпаки.

Значну інформативність має і другий показник. Чим гірше працює підприємство, тим буде більшою частка оплати праці (разом з відрахуваннями на соціальні заходи або без них) у загальній сумі чистої продукції, а отже, тим буде меншою частка прибутку як основного власного джерела інвестицій.

У разі, коли підприємство не отримує ні прибутку, ні збитку, чиста продукція буде представлена лише фондом оплати праці, тому розглянутий показник дорівнюватиме 100 %. Це та межа, за якої підприємство ще спроможне забезпечувати просте відтворення і зберігати своє існування як юридична особа.

За умов збиткової діяльності підприємства чиста продукція зменшується. Коли сума збитку досягає суми нарахованої оплати праці, то цей кінцевий результат буде дорівнювати нулю, а за подальшого збільшення суми збитку він набуватиме від’ємного значення. кінцева продукція нерідко досягала мінус кількох сот тисяч гривень, що свідчить про їх номінальне банкрутство. Тому підприємства повинні своєчасно вживати кардинальних заходів щодо недопущення збитковості виробництва.


< Попередня  Змiст  Наступна >
Iншi роздiли:
7.7. Визначення прибутку як об’єкта оподаткування
7.8. Фінансово-економічні результати діяльності підприємств
Тема 8. ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ
8.2. Земельна реформа в Україні. Основи Земельного кодексу України
8.3. Методика паювання сільськогосподарських угідь
Дисциплiни

Медичний довідник новиниКулінарний довідникАнглійська моваБанківська справаБухгалтерський облікЕкономікаМікроекономікаМакроекономікаЕтика та естетикаІнформатикаІсторіяМаркетингМенеджментПолітологіяПравоСтатистикаФілософіяФінанси

Бібліотека підручників та статтей Posibniki (2022)