Posibniki.com.ua Мікроекономіка Економіка підприємств агропромислового комплексу 12.2. Структура оборотного капіталу й оцінка запасів за їх виробничого споживання


< Попередня  Змiст  Наступна >

12.2. Структура оборотного капіталу й оцінка запасів за їх виробничого споживання


Склад оборотного капіталу підприємств досить різноманітний. Відсоткове співвідношення між окремими елементами оборотного капіталу називають його структурою. По окремих підприємствах вона може істотно різнитися, що зумовлено їх виробничим напрямом і рівнем розвитку економіки. Наведемо приклад структури оборотного капіталу по одному з аграрних підприємств Київської області, що має зерново-скотарський виробничий напрям (табл. 12.1).

1

Податковим кодексом України термін «кошти» трактується як гривня або іноземна валюта. СТРУКТУРА ОБОРОТНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА

ЗЕРНОВО-СКОТАРСЬКОГО ВИРОБНИЧОГО НАПРЯМУ на початок 2011 р.

Складові оборотного капіталу Структура оборотного капіталу Структура оборотного капіталу сфери виробництва і сфери обігу
тис. грн %
Оборотний капітал сфери виробництва, всього 10 740 51,7 100
у тому числі виробничі запаси 5449 26,2 50,7
поточні біологічні активи 3668 17,7 34,2
незавершене виробництво 1623 7,8 15,1
Оборотний капітал сфери обігу — всього 10 032 48,3 100
у тому числі
готова продукція 8044 38,7 80,3
товари 0 0
векселі одержані 0 0
дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги за чистою реалізаційною вартістю 340 1,6 3,4
дебіторська заборгованість з бюджетом 1024 4,9 10,2
інша дебіторська заборгованість 566 2,7 5,6
поточні фінансові інвестиції 0 0
грошові кошти та їх еквіваленти 58 0,3 0,5
інші оборотні активи 0 0
Оборотний капітал підприємства (всього оборотних активів) 20 772 100 х

Дані табл. 12.1 свідчать, що на даному підприємстві дещо більше половини оборотного капіталу припадає на оборотний капітал сфери виробництва. У його складі найбільшу питому вагу займають виробничі запаси. Найвищим цей показник є в спеціалізованих господарствах з вирощування і відгодівлі великої рогатої худоби та у свиновідгодівельних підприємствах через високу концентрацію поголів’я і значні запаси кормів, необхідних для його утримання.

Частка фондів обігу (особливо грошових коштів) значно залежить від економічного стану підприємств, розміру інвестицій на розширення виробництва і загальної кон’юнктури ринку. В період економічної кризи підприємства потрапляють у скрутне фінансово-економічне становище і, як показує практика, пи-нках) в них через це істотно знижується.

Як видно з табл. 12.1 частка грошових коштів в оборотному капіталі підприємства становила лише 0,3 %. Тимчасом переважаюча їх частка знаходилася в розрахунках (19,2 %), що є наслідком слабкого фінансово-економічного стану підприємства і ще не до кінця подоланої у 2011 р. платіжної кризи.

При вибутті виробничих запасів — виробничому їх споживанні в процесі створення нових споживних вартостей, при продажу, обміні тощо — їх вартісна оцінка може здійснюватися згідно з П(С)БО 9 «Запаси» за одним із таких методів: ідентифікованою собівартістю відповідного виду запасів — використовується для оцінки тих запасів, серед яких один їх вид не замінить іншого; це ж стосується запасів, що використовуються для виконання спеціальних проектів і замовлень; середньозваженою собівартістю — оцінка за цим методом здійснюється окремо по кожному виду запасів за допомогою формули ,

ВС CC

Овп j j j j j ? ? ?де СC j

ОСК

Зп

— середньозважена собівартість одиниці j-го виду запасів; С впj — сумарна вартість залишку j-го виду запасів на початок звітного місяця; В

Оj — вартість одержаних у звітному місяці запасів j-го виду; СК пj — сумарна кількість запасів j-го виду на початок звітного місяця; О

Зj — одержана у звітному місяці кількість запасів j-го виду; методом ФІФО — здійснюється таким чином, що запаси, які першими відпускаються у виробництво чи вибувають за іншим каналом, оцінюються за собівартістю перших за часом надходження екземплярів запасів відповідного виду. Іншими словами, цей метод ґрунтується на припущенні, що запаси використовуються (вибувають) у тій послідовності, у якій вони надходили на підприємство; за нормативними витратами

— для практичної реалізації даного методу використовуються норми витрат на одиницю продукції (робіт, послуг), що розроблені підприємством за нормального рівня використання запасів, інших виробничих ресурсів, виробничих потужностей і реального рівня цін. З метою забезпечення максимального наближення нормативних витрат до фактичних необхідно норми затрат і ціни регулярно переглядати. Оцінка продукції за нормативними витратами коригується до фактичної виробничої собівартості; за цінами продажу — застосовується підприємствами роздрібної торгівлі, коли ціна продажу запасів встановлюється з урахування середньої торговельної націнки.


< Попередня  Змiст  Наступна >
Iншi роздiли:
12.4. Методика визначення ефективності використання оборотного капіталу та її факторний аналіз
12.6. Методичні підходи до визначен нормативів для окремих елементів
Тема 13.НЕМАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ (РЕСУРСИ) ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУТ
13.2. Вартісна оцінка нематеріальних активів (ресурсів)
13.3. Амортизація нематеріальних активів (ресурсів)
Дисциплiни

Медичний довідник новиниКулінарний довідникАнглійська моваБанківська справаБухгалтерський облікЕкономікаМікроекономікаМакроекономікаЕтика та естетикаІнформатикаІсторіяМаркетингМенеджментПолітологіяПравоСтатистикаФілософіяФінанси

Бібліотека підручників та статтей Posibniki (2022)