1. Технологічний процес і агропромисловий виробничий цикл: суть, складові ланки, особливості.
2. Міжгалузеві зв’язки, їх види та механізм поєднання.
3. Агропромислова інтеграція: поняття, види, суб’єкти і об’єкти.
4. Синергічний ефект: суть, прояви і джерела утворення.
5. Еволюція та сучасні форми агропромислової інтеграції в Україні.
6. Продуктові підкомплекси як результат агропромислової інтеграції.
7. Професійні і міжпрофесійні організації та їх роль в інтеграційному процесі.
2.10. Практичні завдання
1. Сформувати можливі переробні тандеми, поклавши в основу такі види заводів: консервний, цукровий, комбікормовий, спиртовий, виноробний, крохмалепереробний. На основі якої кінцевої продукції можливі такі комбіновані тандеми?
2. У сільській місцевості є такі осередки праці: ? аграрне підприємство; ? фермерські господарства; ? особисті селянські господарства; ? заготівельний пункт; агроторговий дім; ? ремонтна майстерня; ? фельдшерсько-акушерський пункт; ? пошта; ? магазин продовольчих товарів; ? бібліотека; ? школа; ? дитячий садок; ? пункт прокату техніки; ? будинок культури; ? комплекс побутового обслуговування; ? ковбасно-коптильний цех; ? плодоовочевоконсервний цех.
Які з цих осередків слід вважати суб’єктами агропромислової інтеграції в широкому розумінні слова? Хто в даному випадку може взяти на себе функцію інтегратора? 3. У межах певної території є такі виробничі структури:
Сільськогосподарська ланка |
Післясільськогосподарська ланка |
Садівництво Лікарські культури Скотарство Свинарство Вівчарство Птахівництво |
Молокозавод Сир завод Забійний цех Крупорушка Млин Холодильні камери Цех обробки шкір Цех утилізації побічної продукції |
Сформувати відповідні агропереробні тандеми продуктового спрямування.
4. Обґрунтувати, яка частка грошової виручки від реалізації цукру буде надаватися аграрним підприємствам як постачальникам сировини (цукрового буряку), а яка цукровому заводу з урахуванням резерву грошових коштів для виплати даним переробним підприємствам дивідендів на акції. Розподіл грошової виручки між учасниками агропромислової інтеграції здійснюється пропорційно нормативним витратам, понесеним на відповідній технологічній стадії: аграрні підприємства — на виробництві і доставці до заводу цукрового буряку; цукровий завод — на переробці цієї сировини і оптовій реалізації цукру. Скільки грошової виручки одержить підприємство, якщо ним реалізовано 6250 т цукрового буряку цукристістю 17,3 % ?
Потужність цукрового заводу становить 180 тис. т переробки цукрового буряку в сезон. Біологічна цукристість буряку в середньому дорівнює 17 %, коефіцієнт вилучення цукру — 0,77. Оптова ціна реалізації 1 т цукру становить 1200 грн. Нормативні витрати постачальників сировини з розрахунку на 180 тис. т дорівнюють 9,9 млн грн, а нормативні витрати заводу на переробку цієї сировини і оптову реалізацію цукру
— 5,33 млн грн.
Акціонерний капітал цукрового заводу становить 7,42 млн грн. Сільськогосподарським товаровиробникам передано 49 % акцій. Учасниками інтеграційного процесу прийнято рішення виплачувати дивіденди на акції в розмірі 3 % їх номінальної вартості. ?
2.11. Завдання для самоперевірки знань
1. Структура технологічного процесу одержання кінцевого продукту АПК.
2. Складові елементи агропромислового виробничого циклу: зміст і функціональне призначення.
3. Види міжгалузевих зв’язків та особливості їх прояву та поєднання в АПК.
4. Соціально-економічний зміст агропромислової інтеграції та її особливості.
5. Горизонтальна та вертикальна інтеграція: спільні риси та відмінності.
6. Координаційна та конгломератна інтеграція: суть, особливості прояву.
7. Капіталізація сільського господарства як форма агропромислової інтеграції: суть, позитивні риси та можливі загрози.
8. Функціональний та синергічний ефект інтеграції: відмінності, джерела утворення.
9. Трансформація міжгалузевих зв’язків у певні спеціалізовані продуктові вертикалі.
10. Роль в інтеграційному процесі професійного інтересу та професійних структур.