Posibniki.com.ua Менеджмент Операційний менеджмент 3.2. Нормативний рівень опрацювання матеріалу Тема 8. Ключові аспекти проектування та створення операційної системи


< Попередня  Змiст  Наступна >

3.2. Нормативний рівень опрацювання матеріалу Тема 8. Ключові аспекти проектування та створення операційної системи


Методичні поради щодо вивчення теми

У питаннях цієї теми під різними кутами зору висвітлюються ключові виробничі (операційні) аспекти створення нового бізнесу. Тому якісне засвоєння матеріалу теми особливо важливе для тих студентів (передусім вечірньої та заочної форм навчання), які займаються підприємницькою діяльністю чи планують займатися нею у майбутньому. Програмні питання теми: загальна характеристика процесу проектування операційної системи; виробнича стратегія як основа проектування та створення операційної системи ор ганізації; стратегічні рішення в сфері операцій; конкретизація складу та співвідношення виробничих ресурсів. Базовим при самостійному опрацюванні питань теми є підручник [10]; література, що може бути використана додатково, зазначається у процесі викладення рекомендацій щодо самостійного вивчення матеріалу окремих питань теми.

Питання «Загальна характеристика процесу проектува ння операційної системи» знайомить студента із складовими елементами процесу проектування операційної системи та порядком організації здійснення заходів (послідовно, паралельно, паралельно-послідовно) з розроблення та реалізації зазначеного проекту. У рамках вивчення цього питання програмою курсу передбачається опанування студентом основних положень базових концепцій проектування операційної системи, що зумовлюється передусім ітераційністю процесу проектування як такого й залежністю складу та зміст у основних стадій проектування від вихідних положень, покладених у основу його здійснення. За базові обрано: теорію ключових конкурентних переваг, підхід «якість у зародку» та логістичну і соціотехнічну 88 концепції. Позитивним є те, що зі змістом і сутністю цих підходів і теорій, концепцій, студент вже знайомий завдяки опрацюванню матеріалу попередніх тем курсу та вивченню споріднених дисциплін, які відповідно до навчального плану передують курсу «Операційний менеджмент».

Щодо самостійного опанування студентом сутністю базових концепцій проектування операційної системи варто порадити таке. Матеріал стосовно поло жень теорії ключових конкурентних переваг, категорії якої студент вже засвоїв під час вивчення таких дисциплін, як «Маркетинг» і «Стратегічне управління», є органічною складовою питання «Виробничі аспекти забезпечення конкурентоспроможності та конкурентостійкості організації» теми 7 «Управління якістю та продуктивністю операційної діяльності» курсу «Операційний менеджмент». Для поновлення у пам’яті знань щодо сутності теорії конк урентних переваг студентові слід звернутися до підручників, які використовувалися ним під час вивчення зазначених дисциплін та теми 7, а для розширення та поглиблення уявлень про конкурентоспроможність і конкурентні переваги фірми має сенс опрацювати [11]. Сутність підходу «якість у зародку» висвітлює будь-який з підручників із проблематики управління якістю (у рамках вивчення курсу «Операційний мене джмент» студентом цей матеріал вже засвоєно, оскільки він є складовою питання «Сучасна концепція управління якістю» теми 7). Стислий виклад ключових аспектів підходу містить базовий підручник [10, с. 185—187], а для більш детального вивчення слід звернутися до спеціалізованих видань [99]. Логістична концепція також добре знайома студентові — при опрацюванні курсу «Операційний менеджмент» логістиці приділено увагу в те мі 6 «Забезпечення усталеного функціонування операційної системи». Для поновлення знань щодо сутності базових положень цієї концепції необхідно звернутися до відповідних підручників і посібників [57]. Уже обізнаний студент і щодо змісту моделі соціотехнічної системи [22, с. 213—215].

Розгорнуте формулювання питання «Виробнича стратегія як основа проектування та створення операційної системи організації» говорить само за себе і не по требує додаткових пояснень щодо його змістовного наповнення. Найкращий виклад матеріалу для самостійного вивчення цього питання — у 15-му Модулі багатомодульної програми для менеджерів, опублікованій під загальною назвою «Управління розвитком організації» [5, с. 30—59]. Основна мета, що переслідується при 89 самостійному вивченні цього питання, — усвідомлення ліній зв’язку, які нерозривно єднають між собою розділи курсу (а проблема виробничої стратегії і є такою «червоною лінією», оскільки в рамках її розроблення приймаються ті стратегічні рішення, що після своєї реалізації зумовлять тип операційної системи, характер роботи та умови успішного забезпечення її стабільного функціонування, подальших перетво рень та розвитку) [1, с. 28—50; 10, с. 34—55, 137—140].

Певною базою та добрим імпульсом для початку самостійного вивчення питання «Стратегічні рішення в сфері операцій» слугуватиме робота над матеріалом, присвяченим процесу прийняття виробничих рішень [5, с. 60—84]. Тут студент певною мірою стикається із повторенням матеріалу теми 4 «Моделі та інструментарій обґрунтування рішень в операційному менеджменті», проте в цьому немає нічог о дивного — адже лінії зв’язку, що єднають між собою теми курсу, в міру його вивчення стають студентові все більш помітними.

Детальний розгляд ключових стратегічних рішень, що приймаються у виробничій / операційній сфері, необхідно розпочати з продуктових та технологічних рішень. Слід зауважити, що на практиці операційному менеджеру займатися проектуванням продукції чи послуги ос обисто доводиться лише у тих виключних випадках, коли йдеться про створення фірми малого бізнесу, про дуже нескладне (щоб не сказати — примітивне) виробництво. Але розуміти сутність процесів проектування продукту, виробничого процесу та конкретизації інших виробничих рішень операційний менеджер зобов’язаний. А отже, цим проблемам необхідно приділити поглиблену увагу. Для самостійної роботи щодо опра цювання таких стратегічних аспектів, як проектування продукту та процесу, студентові слід звернутися до матеріалу глав 4 та 5 підручника Р.Б. Чейза, Н. Дж. Еквілайна, Р.Ф. Якобса, вже засвоєного під час вивчення питання «Ресурси, процеси, продукти» теми 2 «Операційна система організації: структурно-процесна характеристика» [10, с. 84— 113, 132—153]. Особливу увагу варто приділити характеристиці процесу про ектування продукції (с. 86—89) і послуги (с. 134, 135), вибору технологічного процесу (с. 96—105) та методу надання послуги (с. 143—148). Треба уяснити, що запропоновані продуктово-процесна (с. 97—99) та сервіс-системна (с. 140

—142) матриці являють собою ні що інше, як втілену квінтесенцію операційної / виробничої стратегії. При засвоєнні матеріалу щодо вибору форми організації операційного (виробничого) процесу та методу організації операційної (виробничої) діяльності в пригоді стануть підручники з організації виробництва вітчизняних або російських авторів — у них цей матеріал викладено найкраще [7, с. 55—56; 101, с. 215—243; 102, с. 55—74, 74

—96].

Не менше значення мають так звані об’ємні рішення, або рішення щодо потужностей проектованої операційної / виро бничої системи. Ознайомитися із концепціями планування потужностей, послідовністю дій з визначення потреби у виробничій потужності та специфікою планування пропускної спроможності сервісної фірми допоможе базовий підручник [10, с. 228—248]. Певної уваги при розгляді стратегічних рішень у сфері операцій потребують MOBрішення, або розв’язання так званої дилеми «виробляти чи купувати» [10, с. 385—389].

Закінчуючи вивчення цього пи тання теми, студент має з’ясувати, які ж чинники визначають вибір місця розташування проектованої операційної системи, оскільки рішення з дислокації операційної системи також належать до стратегічних [10, с. 296— 314].

Останнє питання теми — «Конкретизація складу та співвідношення виробничих ресурсів» орієнтує студента на розуміння того, що обрана технологія у створюваній операційній системі на практи ці втілюється у конкретні комбінації факторів виробництва, в першу чергу — у живу та уречевлену працю, що знаходяться у певному співвідношенні та взаємодії. Безперечно, широка гама виробничих ресурсів, як це вже було з’ясовано студентом при вивченні питання «Ресурси, процеси, продукти» теми 2 «Операційна система організації: структурно-процесна характеристика», не зводиться лише до ресу рсів трудових і технічних, але саме устаткування та персонал втілюють у собі сутність традиційних виробничих стратегій (про сучасні виробничі стратегії, сконструйовані на такому фундаменті, як інформаційний та часовий ресурси, див. Рекомендації щодо поглибленого опрацювання матеріалу розділу).

Проблема вибору типу устаткування розв’язується, як це стає зрозумілим у процесі вивчення третього пи тання, автоматично — її розв’язок є наслідком прийняття рішення щодо варіанта технології. А от проектування розміщення устаткування, що визначить планування майбутньої операційної системи, потребує докладного розгляду за [10, с. 315—343].

90 Слід взяти до уваги, що саме в розділах, присвячених плануванням операційної системи, у закордонних виданнях викладається матеріал щодо організації потокових ліній, які інтерпретуються як вища форма організації масового типу виробництва з позицій канонічного операційного менеджменту. У базовому підручнику увагу приділено так званому «балансуванню» потокової лінії (с. 321—328). На додачу до цього безперечно, дуж е цікавого матеріалу, студенту необхідно опрацювати хоча б один з уже згадуваних вище підручників з організації виробництва вітчизняних або російських авторів, де викладено ті самі підходи, але під дещо іншим кутом зору [7, с. 66—78; 101, с. 269—281; 102, с. 77

—86; ].

Студент виявить, що з такими характеристиками потокової лінії, як ритм і такт роботи, кількість робочих місць та їх заванта женість тощо, він вже ознайомився в процесі вивчення питання «Оперативне планування операційної діяльності» теми 5 «Планування та контроль реалізації операційної функції організації». І це абсолютно обґрунтовано, оскільки саме в процесі прийняття стратегічних рішень закладаються основи системи майбутнього оперативного управління виробництвом і формуються календарно-планові нормативи, завдяки яким забезпечуватиметься бе зперервність руху деталей та виробів по операціях виробничого потоку.

Друга частина останнього питання теми присвячена таким традиційним для менеджменту аспектам, як проектування робіт та організація і нормування праці. Частково студент вже набув необхідних знань у процесі вивчення дисциплін «Організація виробництва», «Основи менеджменту» та «Управління персоналом»; закріпити і зорієнтувати ці знання у площину операційного мене джменту допоможе самостійне опрацювання матеріалу базового підручника [10, с. 344—368].

Рекомендації щодо самостійного набуття навиків розв’язання типових задач

Приклади типових задач наведено нижче — це завдання 3—5 для самоперевірки знань (див. «Контрольні запитання та завдання»). Методику вибору варіанта технологічного процесу стисло викладено у підручниках [101, с. 132—134; 102, с. 165— 168].

91 Приклад зіставлення альтернативних варіантів виробничого процесу та обґрунтування вибору найефективнішого з них залежно від запланованого обсягу виробництва наведено у підручнику [10, с. 99—101]. У ньому ж розглядається методика визначення потреби у виробничій потужності із прикладом розрахунку (с. 238, 239), а також методи вибору місця розташування промислового підприємства із докладним описом методики, відомої під назвою «метод цен тру ваги» (с. 300—305).

Розгорнуті вказівки щодо розрахунку параметрів однопредметних (постійно-потокових) ліній можна опрацювати за [7, с. 68

—76].

Контрольні запитання та завдання

1. Розкрити зміст базових концепцій проектування операційної системи (підхід ключових конкурентних переваг, підхід «якість у зародку», модель соціотехнічної системи, модель логістичної системи).

2. Дати загальну характеристику процесу проектування операційної системи.

3. Що являє собою виробнича стратегія? Визначити сфери перетину виробничої стратегії з іншими стратегіями організації (функціональними, комплексними тощо).

4. Дати загальну характеристику: процесу проектування продукту; вибору варіанта технології; розроблення операційного процесу.

5. Якими є спільні риси та відмінності в проектуванні продуктів/процесів у виробничій та невиробничій сферах?

6. Охарактеризувати методику вибору варіанта технології виробництва.

7. Визначити сутність поняття «потужність операційної системи». Які чинники впливають на прийняття рішення щодо визначення рівня виробничої потужності проектованої операційної системи?

8. Дати характеристику основних форм і методів організації виробничого процесу.

9. Визначити чинники, що впливають на вибір місця розташування операційної системи; охарактеризувати основні типи внутрішнього планування операційної системи.

10. Охарактеризувати основні моделі проектування робіт і методи організації та нормування праці.

92 Практичне завдання

Використовуючи знання, набуті в процесі вивчення цієї теми, а також попередніх тем курсу, розробити організаційнотехнічний проект операційної системи (ОС) малої фірми. Сферу майбутньої діяльності визначити самостійно, фінансові можливості для реалізації розробленого проекту вважати такими, що відповідають середньостатистичним умовам.

Розроблений проект має містити таку інформацію:

— ключові чинники успіху та бажа ні конкурентні переваги малої фірми;

— тип ринку, сегмент і частка ринку, що її планується обійняти;

— цілі майбутньої операційної діяльності;

— продукт (продукти) та прогнозні обсяги збуту;

— виробнича потужність;

— технологія виробництва продукту (продуктів);

— виробничі ресурси, зокрема: а) устаткування; б) сировина та матеріали; в) персонал; г) інформація; д) енергія; е) площі, буд івлі, споруди (з конкретизацією внутрішнього планування ОС і дислокації ОС на місцевості);

— система поточного управління операціями;

— система управління якістю;

— система управління запасами.

Завдання для самоперевірки знань

Завдання 1. Із відповідей, запропонованих до кожного пункту наведеного тесту, обрати правильну (єдину чи кілька).

1. Результатом процес у створення операційної системи є: а) продукт чи послуга; б) вирішення соціальних проблем; в) операційна система; г) задоволення споживача.

2. Аспекти проектування продукту такі:а) економічний; б) функціональний;

93 94 в) науковий; г) технологічний; д) престижний; е) споживацький; ж) якісний; з) кількісний.

3. Організація виробничого процесу в часі передбачає:а) визначення структури та тривалості виробничого циклу; б) визначення складу виробничих підрозділів і формування виробничої структури.

4. До найважливіших чинників, які визначають вибір місця розташування операційної системи, належать:а) наближеність до споживачів; б) низький рівень конкуренції; в) наявність висококваліфікованої робочої сили; г) екологічний стан регіону.

5. До моделей проектування робіт належать:а) соціотехнічна; б) математична; в) евристична; г) цільова; д) модель збагачення робіт; е) модель розширення робіт; ж) модель ротації робіт.

Завдання 2. Замість знаків питання необхідно навести відповідні найменування типів планувань операційної системи та визначити, які операції мають виконуватися на кожному робочому місці за другим варіантом, якщо відомо, що з переходом від першого до другого варіанта планування технологічний процес не змінився. Дільниця № 1

Дільниця № 2

Дільниця №

Процес М

Процес T

Процес B 3Дільниця № 4

Процес J

Дільниця № 6

Діль

Проц ниця № 7 ес V

Дільниця № 5

Процес Q

Процес X

Процес L

Дільниця № 8

Дільниця № 9

Дільниця №

Дільниця № 11

Процес W

Процес C

Процес 10 S

Процес K

Початок обслуговування

Кінець обслуговування

1. Тип планування — ?

Робоче місце № 1 а — ?

Робоче місце № 2

б — ?

Робоче місце № 3 в — ?

Робоче міс г — ? це № 4

Робоче місце № 5 — ?д

2. Тип планування — ?

Завдання 3. Розв’язати задачу, умови якої наведено нижче.

Операційний менеджер промислового підприємства в процесі організації виробництва нової продукції має зробити вибір за такої ситуації:

95

— необхідна для складання виробу деталь може бути виготовлена на обробному центрі підприємства, при цьому кожна деталь з витратами на матеріали обійдеться у 15 ум. од.;

— ця сама деталь також може бути виготовлена силами підприємства на токарному верстаті з ЧПУ, тоді витрати на одиницю (із матеріалами) становитимуть 75 ум. од.;

— деталь можна закуповувати у постачальника, тоді цін а одиниці (враховуючи вартість матеріалів) становитиме 200 ум. од.

Якщо деталь купувати у постачальника, то постійні витрати будуть настільки низькими, що їх можна не брати до уваги. Придбання верстата з ЧПУ при виготовленні деталі власними силами обійдеться підприємству у 80 тис. ум. од., а обробного центру — у 200 тис. ум. од.

Визначити, який з варіантів доречніше обрати, якщо річні обсяги потреби в деталі плануються на рівні 500 од., 1000 од., 1500 од., 2000 од., 2500 од.


< Попередня  Змiст  Наступна >
Iншi роздiли:
Тема 9. Ключові аспекти перетворень і розвитку операційної системи
Тема 10. Інструментарій проектного менеджменту та його застосування в управлінні створенням і розвитком операційної системи
ПЕРЕЛІК ТИПОВИХ ПОДІЙ І РОБІТ ІЗ ПРОЕКТУВАННЯ НОВОГО ВИРОБУ (ЕСКІЗНИЙ І ТЕХНІЧНИЙ ПРОЕКТ, РОЗРОБЛЕННЯ РОБОЧОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ
Тема 11. Сучасні концепції та перспективи розвитку операційного менеджменту
4. ПРАКТИКУМ
Дисциплiни

Медичний довідник новиниКулінарний довідникАнглійська моваБанківська справаБухгалтерський облікЕкономікаМікроекономікаМакроекономікаЕтика та естетикаІнформатикаІсторіяМаркетингМенеджментПолітологіяПравоСтатистикаФілософіяФінанси

Бібліотека підручників та статтей Posibniki (2022)