Система управління якістю — це сукупність органів і об’єктівуправління, взаємодіючих за допомогою матеріально-технічних іінформаційних засобів під час управління якістю продукції. Основні пункти контролю якості м’ясопродукції на підприємствах:контроль санітарного стану виробничих і складських приміщень;контроль наявності миючих та дезінфікуючих засобів у дозаторахі шлюзах; контроль температурних режимів у виробничих приміщеннях, на виробничих процесах, камерах зберігання; контроль якості випущеної продукції за органолептичними показниками; контроль випущеної продукції стосовно відповідностіприйнятому ТУ; контроль санітарного стану та температурногорежиму в автомобілях, що перевозять м’ясопродукцію; контрольтемператури, належного пакування та якості продукції за органолептичними показниками перед відвантаженням контрагентам;контроль проведення мийки в виробничих приміщень під час санітарних днів.Серед основних стандартів, що використовуються на підприємствах України, виділяють ISO 9001, FSSC 22000:2011, Глобальний стандарт Британського консорціуму роздрібної торгівлі нахарчові продукти — BRC, Стандарт IFS, GlobalGAP, ISO22000:2005 HACCP, OHSAS 18001:2007 і ISO 14001:2004 тощо.Але найпоширенішим стандартами серед обов’язкових в Україніє стандарти розроблені ISO, а саме ISO 9001:2008 та ISO22000:2005 HACCP.
Таблиця 1
ДІЮЧІ ДОКУМЕНТИ ЩОДО ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ М’ЯСОПРОДУКЦІЇ
№С |
тандарт |
Сфера сертифікації |
1. Сертифікати за вимогами міжнародних стандартів |
1 |
ISO 9001:2008 |
Виробництвоохолодженогота замороженогом’яса птиці — курчатбройлерів, натуральнихнапівфабрикатів, субпродуктів та м’яса курчатбройлерів механічної обвалки. |
1.2. |
ISO 22000:2005HACCP |
Виробництвоохолодженогота замороженогом’яса птиці — курчатбройлерів, натуральнихнапівфабрикатів, субпродуктів та м’яса курчатбройлерів механічної обвалки |
2. Сертифікати відповідності (продукції) добровільна сертифікація |
2.1. |
ТУ У 15.1-00419880-040-2003«Напівфабрикатикулінарні з м’ясаптиці» |
Напівфабрикати курчат-бройлерів (філе, ніжки,стегно, гомілка, крило), субпродукти курчатбройлерів (печінка, серце, лапки, м’язовийшлунок), фарш з м’яса курчат-бройлерів, тушкикурчат-бройлерів I категорії охолоджені та заморожені |
2.2. |
ДСТУ 3143-95 |
М’ясо птиці. Тушки курчат-бройлерів I кат. патрані охолоджені та заморожені |
Для підтвердження даної інформації, проаналізуємо стандартив табл. 1, що використовує ТОВ «Комплекс Агромарс» (ТМ «Гаврилівські курчата»).
Висновки про відповідність продукції цим стандартам надаєдержавна санітарно-епідеміологічна служба або держстандартметрологія. На сучасному етапі, ознакою якості м’яспопродукції євідсутність ГМО та її природність.
Вид документуДокумент і його суть
Про безпечність та якість харчових продуктів.
Закони
України
Про ветеринарну медицину.
Рис. 1. Результат випробувань напівфабрикатунатурального охолодженого — тушки курчат бройлерів 1 категорії
Таблиця 2
ДОКУМЕНТИ, ЯКИМИ КОНТРОЛЮЮТЬСЯ ЯКІСТЬІ БЕЗПЕЧНІСТЬ М’ЯСОПРОДУКЦІЇ
ПостановиУкраїни |
№833 «Про затвердження Порядку відбору зразків продукції тваринного, рослинного і біотехнологічного положення для проведення досліджень». |
ДирективиРади |
№ 93/43 ЄЕС «Стосовно гігієни продуктів харчування» |
№ 98/83 «Про якість води, призначеної для споживаннялюдиною». |
№ 96/93 «Про сертифікацію тварин і тваринних продуктів». |
РегламентКомісії ЄС |
№ 543/2008 стосовно ринкових стандартів для м’яса свійської птиці. |
№ 1333/2008 Європейського парламенту та Ради від16.12.2008 про харчові добавки. |
№ 854/2004 Правила організації контролю продуктів тваринного походження, призначених для споживання людиною. |
№ 882/2004 про офіційний контроль, виконаному для гарантії підтвердження узгодженості з законом про корми і харчові продукти, санітарії та правилами утримання тварин. |
Вид документуДокумент і його суть№ 178/2002 «Встановлення загальних принципів і вимогхарчового законодавства, створених Європейською Владою Безпеки харчових продуктів і встановлюючи принципи з питань нешкідливості харчовихпродуктів».№852/2004 «Щодо гігієни харчової продукції».
ПостановиЄС№ 853/2004 «Встановлення специфічних правил щодо гігієни харчової продукції».
Ветеринарно
— санітарнівимоги
Наказ Міністерства аграрної політики України «Про затвердження Правил передзабійного ветеринарного оглядутварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса там’ясних продуктів»
Підприємства можуть (за бажанням чи обов’язково) пройтивипробування на вміст генетично модифікованих організмів впродукції. У результаті підприємство отримує результат випробувань — рис. 1 (на прикладі тушки курчат бройлерів 1 категоріїТМ «Гаврилівські курчата»).
Документи, якими контролються якість і безпечністьм’ясопродукції, з боку державних органів, що використовують напідприємствах України? подано у табл. 2.
Список використаних джерел
1. Закон України «Про підтвердження відповідності».
2.ИСО 9001 для чайников — http://www.prostokachestvo.ru
3. Мороз Л. А., Чухрай Н. Т. Маркетинг. — 2-е вид. — Львів: Національний університет «Львівська політехніка», 2002. — 244 с.
4. Протокол випробувань харчової продукції № 12544/11-х Держспоживстандарту України.Тарасова К. І.,науковий керівник — Кругла М. М., к.е.н., доцент,ДВНЗ «Київський національний економічний університетімені Вадима Гетьмана», м. Київ.