Posibniki.com.ua Мікроекономіка Мікроекономічний аналіз 8.2. Моделі вертикальної та горизонтальної диференціації продукту


< Попередня  Змiст  Наступна >

8.2. Моделі вертикальної та горизонтальної диференціації продукту


Одним з перших дослідників, що здійснив вагомий внесок у розробку теорії монополістичної конкуренції, яку пов’язував з поняттям диференціації продукту, став американський економіст Е. Чемберлін (1899—1967). Е. Чемберлін звернув увагу на те, що функ

Модель Е. Чемберліна

ціонування виробників на ринку монополістичної конкуренції супроводжується товарною диференціацією: фірма прагне створити товар, який відрізняється від товару конкурента. Таким чином, кожна фірма, стає монополістом на ринку збуту свого товару — виникає монополія по диференціації продукту.

Диференціація продукту за підходом Е. Чемберліна, базується не лише на відмінностях в особливостях самого продукту, його зовнішнього вигляду та умов продажу. У роздрібній торгівлі факторами диференціації стають «… зручність місцезнаходження продавця, загальна атмосфера або загальний стиль, що властиві його закладу, його манера ведення справ, його репутація як порядного ділка, люб’язність, ділова майстерність і всі особисті узи, які пов’язують його клієнтів або з ним самим, або з тими, хто в нього працює. Оскільки ці й усякі інші — невловимі фактори варіюються від продавця до продавця, то «продукт» виступає в кожному випадку різним …».

Нагадаємо, що довгострокова рівновага на ринку монополістичної конкуренції встановлюється, коли кожна фірма одержує лише нульовий економічний прибуток, а ціна на товар фірми дорівнює середнім витратам (рис. 8.1). Різницю між випуском фірми, що мінімізує середні витрати (q

1 ), і оптимальним випуском (q

0 ) розглядають як надлишкову потужність, і свідчення прояву алокативної неефективності монополістичної конкуренції як ринкової структури.

При цьому основним аргументом на захист монополістичної конкуренції стає твердження, що різноманітність товарів, що властива ринку монополістичної конкуренції, — це благо для суспільства і, відповідно, q

0 –q

1 — плата за різноманітність, яку споживач хоче отримати і за яку згоден платити.

1

Чемберлин Э. Теория монополистической конкуренции: Реориентация теории стоимости.

— М.: Экономика, 1996.

Рис. 8.1. Довгострокова рівновага фірми на ринку монополістичної конкуренції

— C. 94.

Рис. 8.1. Довгострокова рівновага фірми на ринку монополістичної конкуренції

Припустимо, що обсяг ресурсів, що знаходиться у розпорядженні фірм, дозволяє виробляти різну кількість товару (q) за різної кількості торгових марок (N). Збільшення числа торгових марок можливо лише за умови зниження кількості товару в межах однієї торгової марки, і навпаки, збільшення випуску будьякого товару можливо лише за умови зменшення числа товарних марок. Криву можливого вибору між випуском одного продукту в межах однієї торгової марки та різноманітністю представлено на рис. 8.2.

Оптимальний рівень продуктової диференціації

Точка А характеризує високий рівень диференціації продукту, точка В — її відсутність. Оптимальний рівень співвідношення між числом торгових марок та обсягом випуску товару однієї товарної марки визначається т. Е — точкою дотику кривої можливого вибору та кривої байдужості суспільства. За умови, що різноманітність — є нейтральним благом для суспільства, оптимальний вибір визначався би точкою В (крива байдужості суспільства — вертикальна лінія).

Рис. 8.2. Вибір суспільства між обсягом випуску та різноманітністю

Рис. 8.2. Вибір суспільства між обсягом випуску та різноманітністю

Ситуація, що характеризується низьким рівнем диференціації продукту стає можливою, якщо занадто великими є незворотні витрати входу нових фірм (наприклад, витрат на рекламу, на вивчення ринку, на створення дистриб’юторської мережі). Зростання незворотних витрат призводить до збільшення показника нормальному прибутку, що в свою чергу знижує зацікавленість фірми в просуванні нових продуктів (торгових марок).

Дана модель показує особливості регулювання ринку монополістичної конкуренції: якщо реальний ступінь диференціації в економіці виявляється вище, ніж оптимальне число торгових марок, то найкраща державна політика полягає в тому, щоб обмежувати число фірм, що діють у галузі. Тоді за умови, що кожна фірма випускає один вид товару, скорочення числа фірм веде до зменшення числа товарних марок і отже до вивільнення ресурсів для збільшення обсягів випуску кожного товару, і навпаки.

Основні підходи економічної теорії просторової економіки (spatial economics) ще в XIX столітті були закладені представниками німецької класичної політичної економії І. Генріхом фон Тюненом (1826),


< Попередня  Змiст  Наступна >
Iншi роздiли:
Модель С. Салопа
Модель С. Салопа: формування кола клієнтів
Модель горизонтальної диференціації продукту Ланкастера
Вертикальна диференціація продукту: модель Дж. Саттона
8.3. Реклама як фактор диференціації продукту: інтенсивність, вибір оптимального рівня витрат
Дисциплiни

Медичний довідник новиниКулінарний довідникАнглійська моваБанківська справаБухгалтерський облікЕкономікаМікроекономікаМакроекономікаЕтика та естетикаІнформатикаІсторіяМаркетингМенеджментПолітологіяПравоСтатистикаФілософіяФінанси

Бібліотека підручників та статтей Posibniki (2022)