Posibniki.com.ua Мікроекономіка Економіка підприємств агропромислового комплексу 20.6. Методика визначення чутливості прибутку до зміни ціни і врожайності конкуруючих культур


< Попередня  Змiст  Наступна >

20.6. Методика визначення чутливості прибутку до зміни ціни і врожайності конкуруючих культур


При використанні даної методики слід брати до уваги ту обставину, що ціни і врожайність у розрахунках беруться як фактичні або прогнозовані величини, які потім в реальному житті нерідко набувають інших значень. Тому виникає необхідність у визначенні чутливості одержуваного від конкуруючих культур прибутку від змін ціни та їх урожайності з наступним урахуванням одержаних результатів при прийнятті альтернативних господарських рішень. Методика ґрунтується на визначенні рівнів ціни і врожайності відповідної культури, за яких досягається така сама прибутковість, що забезпечується іншою культурою.

Припустимо, що підприємство поставило за мету визначити чутливість одержуваного маржинального прибутку від вівса МП

2 відносно одержуваного маржинального прибутку від ячменю МП

1 виходячи з таких вихідних да

Урожайність, ц/га Ціни за 1 ц, грн Змінні витрати на 1 ц, грн прибн/га Маржинальний уток, гр
Я 32 чмінь 127 61 2112
Овес З4 111 54 1938

Завдання полягає в тому, щоб визначити, за якого рівня ціни на овес або рівня його врожайності досягається такий самий маржинальний прибуток на 1 га від цієї культури, як від ячменю. Щоб одержати відповідь на поставлене запитання, необхідно записати механізм розрахунку маржинального прибутку для обох культур у формалізованому вигляді, а потім прирівняти їх і розв’язати рівнян ибуток для ячменю МП

1 і вівса МП

2 можна представити такими формулами: за 1 ц цих культур; ЗВ, ЗВ

Маржинальний пр де У

1 , У

1 , У

2 — урожайність з 1 га відповідно ячменю і вівса, ц; Ц

1,

Ц

2 — ціна реалізації

2 — змінні витрати на 1 ц відповідно ячменю і вів

1 са.

Прирівняємо МП до МП: ня почергово для ціни і врожайності.

21.

(УЦ) – (ЗВУ) = (У ? ? ? ? Ц) – (ЗВ

1111222

У) = У(Ц – ЗВ

2 ). (20.8)

22 2 (УЦ) – (ЗВУ) = (У ? ? ? ? Ц) – (ЗВ

1111222

У) = У(Ц – ЗВ

2 ). (20.8)

22 2

Розв’яжемо рівняння для врожайності вівса, за якої МП

2 = МП

1 :

Розв’яжемо рівняння для врожайності вівса, за якої МП

2 = МП

1 : ????

УЗВЦУ ~

1111 ???

У

2 ? (20.9)

ЗВЦ

22 ?

2

У ~ = 37,05 ц/га. Як бачимо, щоб досягти маржинального прибутку від вівса в сумі 2112 грн, тобто нарівні МП ячменю, необхідно, щоб урожайність його зросла з 34 до 37,05 ц/га за того – 54 · 37,05 = 2112 грн. 111 – 54 · 37,05 = 2112 грн. самого рівня ціни і змінних витрат. І дійсно: 37,05 · 111

Якщо в наведену формулу (20.9) підставити фактичні дані, одержимо, що

2

У ~ = 37,05 ц/га. Як бачимо, щоб досягти маржинального прибутку від вівса в сумі 2112 грн, тобто нарівні МП ячменю, необхідно, щоб урожайність його зросла з 34 до 37,05 ц/га за того – 54 · 37,05 = 2112 грн.

Тепер розв’яжемо рівняння для ціни на овес, за якої МП

2 дорівнюватиме МП

1 і за умови сталості інших факторів — урожайності й змінних витрат. що повинна бути в складі ціни, за якої досягається по изначається сума прибутку, ставлена мета, а саме:

Ц ~ ??. (2010)

Ц ~ ??. (2010)

ВЗ ~

22

У

2

Підставивши в праву частину формули фактичні дані, одержимо що .

тис. грн.

Звідси ціну на овес, за якої МП

2 = МП

1 ожна розрахувати за лою, мформу ??

2222

ЗВВЗ ~

Ц ~

Ц ~ ???. (20.11)

Використовуючи ці дані, одержимо, що ?

2

Ц116,12 грн (62,12 + 54), тобто повинна бути вищою від базового рівня на 5,12 грн (112,12 – 111). За такої ціни МП вівса зрівняється з МП ячменю ]2112)5434()12,11634([ ~ ????.

22

ВЗ ~

Ц ~ ?, тис. грн. тобто сума маржинального прибутку нац повинна становити

Звідси ціну на овес, за якої МП

2 = МП

1 ожна розрахувати за лою 1 62,12 , мформу ??

2222

ЗВВЗ ~

Ц ~

Ц ~ ???. (20.11)

Використовуючи ці дані, одержимо, що ?

2

Ц116,12 грн (62,12 + 54), тобто повинна бути вищою від базового рівня на 5,12 грн (112,12 – 111). За такої ціни МП вівса зрівняється з МП ячменю ]2112)5434()12,11634([ ~ ????.

Одержаний результат треба оцінювати з позицій імовірності збільшення ціни і підвищення врожайності до визначених рівнів. Зрозуміло, що ймовірність підвищується, коли для досягнення однакового маржинального прибутку вимагається відносно невелике підвищення ціни і врожайності оцінюваної культури. За таких умов порівнювані культури вважаються рівноцінними, але лише з позицій прибутковості. Остаточне рішення приймається з урахуванням інших факторів (вимоги сівозмін, взяті договірні зобов’язання, наявність кадрів необхідної кваліфікації тощо). в переробному виробництві. Оптимізація асортиментного


< Попередня  Змiст  Наступна >
Iншi роздiли:
20.8. Організаційна структура управління
Тема 21. АГРОПРОМИСЛОВА ІНТЕГРАЦІЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ФОРМИ ЇЇ ВИЯВУТ
21.2. Регіональні агропромислові формування
21.3. Господарські агропромислові формування
21.4. Світовий досвід розвитку агропромислової інтеграції кооперативного типу
Дисциплiни

Медичний довідник новиниКулінарний довідникАнглійська моваБанківська справаБухгалтерський облікЕкономікаМікроекономікаМакроекономікаЕтика та естетикаІнформатикаІсторіяМаркетингМенеджментПолітологіяПравоСтатистикаФілософіяФінанси

Бібліотека підручників та статтей Posibniki (2022)