Posibniki.com.ua Мікроекономіка Економіка підприємств агропромислового комплексу Тема 20. СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ, ЇХ ГАЛУЗЕВА СТРУКТУРА І СТРУКТУРА УПРАВЛІННЯТ


< Попередня  Змiст  Наступна >

Тема 20. СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ, ЇХ ГАЛУЗЕВА СТРУКТУРА І СТРУКТУРА УПРАВЛІННЯТ


Ключові поняття і терміни: розміщення; спеціалізація; територіальна спеціалізація; спеціалізація підприємства; внутрішньогосподарська спеціалізація; галузева спеціалізація; внутрішньогалузева спеціалізація; постадійна спеціалізація; галузь; основні галузі; коефіцієнт заміни; коефіцієнт цінового співвідношення; предметна спеціалізація; технологічна спеціалізація; функціональна спеціалізація; кооперування; комбінування виробництва; організаційна структура підприємства; структурні виробничі підрозділи; структурні функціональні підрозділи; відокремлені підрозділи; організаційна структура управління підприємством (ОСУ); лінійна ОСУ; лінійно-штабна ОС

У; функціональна ОСУ; лінійнофункціональна ОСУ; дивізіональна ОСУ; матрична ОСУ.

Вивчивши матеріал цієї теми, ви будете ЗНАТИ: сутність розміщення, спеціалізації агропромислового виробництва, фактори, що впливають на них, та особливості в розміщенні і спеціалізації сільського господарства та переробної промисловості; форми спеціалізації в сільському господарстві, їх еволюцію та основні проблеми поглиблення спеціалізації і забезпечення збалансованого розвитку рослинницьких і тваринницьких галузей в умовах функціонування різних організаційних форм господарювання і швидкого розширення масштабів виробництва агропромисловими холдингами; зміст поняття «галузь сільського господарства» і методичні підходи до визначення галузевої структури аграрних підприємств, основні ознаки головних, додаткових і підсобних галузей, а також специфічні й узагальнені показники оцінювання ефективності галузевої структури в умовах її стабільності і зміни співвідношення окремих галузей; сутність спеціалізації, кооперування і комбінування у переробному виробництві і сучасні проблеми розвитку даних форм суспільної організації виробництва в умовах широкомасштабної економічної концентрації агропромислового виробництва і глобалізації; сутність організаційної структури підприємства, відмінності між їх структурними і відокремленими підрозділами, актуальність створення останніх з них в АПФ нового типу; сутність і роль для економіки підприємств ОСУ, її види, переваги і вади кожного з них, особливості впровадження на аграрних і переробних підприємствах, а також УМІТИ: ? визначати виробничий напрям (спеціалізацію) аграрного підприємства, коефіцієнт зосередження його товарних галузей, а також місце і роль головної (головних) галузей в економіці підприємства; ? здійснювати оптимізацію асортименту продукції переробного підприємства (овоче- і плодоконсервного заводу, олійно-жирового оптимізації асортименту продукції та змін в обсягах її виробництва, рівня цін і собівартості; ? оцінювати економічну ефективність галузевої структури підприємства, а також кількісний вплив структурних зрушень у співвідношенні його галузей і змін у технології та організації виробництва на величину операційного прибутку; ? здійснювати вибір серед конкуруючих галузей рослинництва найбільш ефективних за показниками коефіцієнтів заміни і цінового співвідношення та чутливості прибутку до зміни урожайності культур та ціни на їх продукцію; ? представляти у вигляді рисунку виробничу структуру підприємства, його організаційну структуру і структуру управління, здійснювати оцінку їх відповідності умовам його діяльності та перспективам розвитку.


< Попередня  Змiст  Наступна >
Iншi роздiли:
20.2. Форми спеціалізації в сільському господарстві й методика визначення виробничого напряму аграрних підприємств
20.3. Галузі й галузева структура аграрних підприємств і методика її визначення
20.4. Методика визначення ефективності галузевої структури аграрного підприємства
20.5. Процедура добору конкуруючих галузей і оцінка альтернатив при формуванні галузевої структури підприємства
20.6. Методика визначення чутливості прибутку до зміни ціни і врожайності конкуруючих культур
Дисциплiни

Медичний довідник новиниКулінарний довідникАнглійська моваБанківська справаБухгалтерський облікЕкономікаМікроекономікаМакроекономікаЕтика та естетикаІнформатикаІсторіяМаркетингМенеджментПолітологіяПравоСтатистикаФілософіяФінанси

Бібліотека підручників та статтей Posibniki (2022)