Posibniki.com.ua Мікроекономіка Економіка підприємств агропромислового комплексу 15.6. Аналіз беззбитковості виробництва і прибутковості галузі за показником норми беззбитковості


< Попередня  Змiст  Наступна >

15.6. Аналіз беззбитковості виробництва і прибутковості галузі за показником норми беззбитковості


Для зручності такого аналізу формулу норми беззбитковості Н

Б подамо у вигляді

ПВ

100 )З(Ц

Н ц

Б ? ??? ? q , де q

— обсяг реалізації, ц.

У нашому прикладі норма беззбитковості становить (6000 : (44 – 16,7) · 450] ? ли потенціал урожайності (у нашому прикладі — це 450 ц/га) буде використаний лише на 48,8 %. В абсолютному виразі це становитиме 219,8 ц/га [(450 ? 48,8) : 100]. Як бачимо, одержаний результат збігається з критичною точкою урожайності, визначеною графічним способом.

100 = 48,8 %. Одержаний результат означає, що беззбитковість досягається, ко100 = 48,8 %. Одержаний результат означає, що беззбитковість досягається, ко

На норму беззбитковості й дохідність галузі в цілому впливають чотири фактори: сума постійних витрат, змінні витрати на 1 ц продукції, ціна реалізації й рівень урожайності. Ступінь впливу цих факторів доцільно визначати за їх зміни на однакову величину, скажімо, на 10 %, але в напрямі, що позитивно діє на економіку галузі. Тому постійні та змінні витрати будемо зменшувати на 10 %, а ціну та урожайність — збільшувати на цей відсоток. За зменшення постійних витрат на 10 % норма беззбитковості становитиме

((6000 · 0,9) : (44 – 16,7) · 450] · 100 = 43,96 %, а критична точка урожайності дорівнюватиме 450 · 0,4396 = 197,8 ц. ((6000 · 0,9) : (44 – 16,7) · 450] · 100 = 43,96 %, а критична точка урожайності дорівнюватиме 450 · 0,4396 = 197,8 ц.

Як бачимо, за такої умови, щоб досягти беззбитковості виробництва, потрібно менше виростити і реалізувати на 22 ц цукрових буряків (219,8 – 197,8).

За зменшення змінних витрат на 10 % норма беззбитковості становитиме 46,0 % [6000 : (44 – 16,7 · 0,9) · 450] · 100, тобто беззбитковість досягається за реалізації 207 ц/га (450 · 0,46), що вимагає меншого обсягу продажу на 12,8 ц.

За умови підвищення ціни на 10 % норма беззбитковості знижується до 42,2 %, а критична точка урожайності досягається за 189,9 ц/га, тобто підприємству, щоб досягти беззбитковості, необхідно виростити і продати на 29,9 ц цукрового буряку менше порівняно з базовим обсягом.

Як видно, однакове 10 % збільшення (зменшення) розглянутих економічних факторів в бік їх економічної доцільності справило не рівнозначний вплив на критичний обсяг виробництва і продажу. Ця обставина є дуже важливою для прийняття управлінським персоналом обґрунтованих рішень при визначенні тактики і стратегії розвитку галузі. Водночас важливою є інформація про зміну норми беззбитковості за зростання врожайності й стабільному значенні інших факторів, що можливе за сприятливих кліматичних умовах. У нашому прикладі за підвищення врожайності на 10 % норма беззбитковості становить 44,4 %, а критична урожайність — 199,8 ц.

Важливо зазначити, що підприємство лише тоді починає одержувати прибуток, коли збільшує обсяг продажу понад його критичний рівень. Цей прибуток формується вже з першої одиниці приросту продукції в розмірі різниці між ціною і змінними витратами. Тому очевидно, що підприємство одержуватиме тим більший прибуток, чим більше продукції буде реалізовано понад критичний обсяг продажу, і навпаки.

Якщо підприємство ставить за мету досягти певного приросту прибутку від реалізації продукції відповідної галузі, закономірно виникає запитання: скільки необхідно додатково продати цієї продукції, щоб досягти необхідної суми прибутку? Щоб відповісти на це запитання складемо рівність

П = q (Ц – ЗВ ц ) – ПВ.

П = q (Ц – ЗВ ц ) – ПВ.

Приріст прибутку П визначається як різниця між прибутком за збільшеного обсягу продажу П ?

1 і прибутком за досягнутого (базового) обсягу продажу

П

0. П

0 , тобто ?П = П

1 –

У розгорнутому вигляді цю формулу можна записати так:

П

0. П

0 , тобто ?П = П

1 –

У розгорнутому вигляді цю формулу можна записати так: ????????

ПВЗВЦПВЗВЦДП ц0ц1 ????????qq.

Звідси приріст продажу продукції , за якого досягається необхідний підприємству приріст прибутку, визначається за формулою

0 q? ц

ДП ? ??q.

ЗВЦ

У нашому прикладі за урожайності 450 ц цукрового буряку підприємство мо

же одержати 6300 грн прибутку [(450 · 44) – (450 · 16,7) – 6000], тобто П

0 = 6300. же одержати 6300 грн прибутку [(450 · 44) – (450 · 16,7) – 6000], тобто П

0 = 6300. посіву цукрового буряку на 10 %, тобто на 630 грн, йому додатково потрібно буде продати 23,1

0,16300

0,1П

Д? ? ? ? ? ? ?q ц.

16,744

ЗВцЦ

Щоб переконатися у правильності одержаного результату, здійснимо такий розрахунок. В абсолютному виразі бажаний приріст прибутку становить 630 грн (6300 · 10) : 100, виручка від реалізації додаткової продукції — 1016 грн (44 ? 23,1). Змінні витрати на вказаний обсяг продукції дорівнюватимуть 385,6 грн

(23,1 · 16,7), звідси приріст прибутку 1016 – 385,6 = 630 грн. (23,1 · 16,7), звідси приріст прибутку 1016 – 385,6 = 630 грн.

Слід мати на увазі, що підприємством нерідко виробляються такі види продукції, за якими формуються спільні постійні витрати та індивідуально — змінні. Це стосується насамперед окремих видів зернових колосових культур — пшениці, ячменю, вівса, жита. Механізм визначення критичного обсягу виробництва в таких умовах модифікується, особливо коли через певні причини фінансовий результат за цими видами виробництва від’ємний — підприємство зазнає збитків. Тоді постає запитання: якого обсягу виробництва (продажу) цих видів продукції потрібно досягти, щоб забезпечити його беззбитковість?

За таких обставин критичний обсяг виробництва (продажу) досягається, коли ?? ,0ПВЗВЦ

1 ц ???? ? ? n і і іі q (15.1) де і — обсяг виробництва (продажу) і-го виду продукції; і — ціна реалізації 1 ц і-го виду продукції; ЗВ qЦ

— змінні витрати на 1 ц і-го виду продукції; — спільні постійні витрати для і-х видів продукції.

ПВ

Ці

Допускаємо, що в підприємстві вирощують яру пшеницю, ячмінь і овес. У табл. 15.1 наведені вихідні дані, необхідні для визначення беззбитковості виробництва.

Таблиця 15.1

ПАРАМЕТРИ РОЗВИТКУ ЗЕРНОВИРОБНИЦТВА І ЙОГО ФІНАНСОВИЙ РЕЗУЛЬТАТ

Показник Види продукції Разом
яра пшениця ячмінь овес
Обсяг виробництва (продажу), ц 10 000 4000 2000 16 000
Ціна за 1 ц, грн 170,0 159,0 151,0 ?
Грошова виручка від реалізації, тис. грн 1700,0 636,0 302,0 2638
Структура грошової виручки, % 64,5 24,0 11,4 100
Змінні витрати на 1 ц продукції, грн 120,64 115,44 106,6 ?
Постійні витрати, тис. грн ? ? ? 1881,0
Фінансовий результат: прибуток (+), збиток (–), тис. грн ? ? ? – 1124,4

нових, цін їх реалізації і витрат ця рослинницька галузь є збитковою. Сума збитку становить 1124,4 тис. грн. Завдання полягає в тому, щоб визначити нові обсяги виробництва (продажу) цих видів продукції q n i , за яких досягається беззбитковість виробництва.

Оскільки йдеться про три види продукції, в наведеному рівнянні (15.1) є три невідомі. Щоб розв’язати його, необхідно обсяг реалізації одного з видів продукції взяти за базовий і через нього виразити обсяги виробництва (реалізації) двох інших видів продукції. Якщо рівняння (15.1) зобразити в розгорнутому для нашого прикладу вигляді з одночасним виразом перших двох видів продукції — ярої пшениці та ячменю — через третій вид продукції овес, одержимо

0ПВЗВцЗВцЗВцЦЦЦ

3

2

1

3

2

1 ?? ? ? ? ? ? ? ? ? ??????????? q q q q q q q q q q q q . (15.2)

3

2

1

3

2

1

3

3

3

3

3

3

Якщо q

3 винести за дужки, а ПВ перенести в праву частину рівняння, матимемо вираз ??

1 ц33ц22ц11332211

ПВЗВЗВЗВЦЦЦ

3 ?????????????qqqqqq q , (15.3) звідси ??

ВцЗВцЗВцЗЦЦЦ:ПВ ????????????qqqqqq q . (15.4)

332211332211

3

Необхідний обсяг виробництва (продажу) окремих видів продукції, за якого досягається беззбитковість визначається за формулою n i q і n і n i q q q?? ? ?1 б

1 , (15.5) де q — вид продукції, що прийнято за базовий. б

Якщо у формулу (15.5) підставити фактичні дані з табл. 15.1, одержимо 1 : q

3 довести до 24 860 ц (10 000 · 2,486), ячменю до 9944 ц (4000 · 2,486) і вівса — до 4972 ц (2000 · 2,486). Змінні витрати при цьому становитимуть 4 677 060 грн, а грошова виручка — 6 558 068 грн.

= = 2,486. Це означає, що обсяг виробництва (продажу) ярої пшениці потрібно = = 2,486. Це означає, що обсяг виробництва (продажу) ярої пшениці потрібно

Неважко пересвідчитись, що за таких умов досягається беззбитковість виробництва (6 558 068 – 4 677 060 – 1 881 000). Очевидно, що беззбитковість у даному випадку є результатом зниження частки постійних витрат у розрахунку на одиницю названих видів продукції за рахунок зростання їх обсягів виробництва до визначених рівнів за формулою (15.5).

Звернемо увагу на дві обставини. Перша — визначений критичний обсяг виробництва (продажу) є таким для тієї структури зернових культур, що склалася на підприємстві. За її зміни беззбитковість може бути досягнута за іншого критичного обсягу, можливо, меншого, ніж розраховано в нашому прикладі. Вста-20.5.

Друга обставина — у наведеному прикладі для досягнення беззбиткового обсягу виробництва потрібно за однакових інших умов збільшити обсяг виробництва по кожній культурі в 2,486 рази. Це надто істотне зростання, досягти якого можна не завжди. Тому за такої ситуації, а також в інших подібних випадках беззбитковість повинна досягатися не лише за рахунок нарощування обсягів виробництва, а й завдяки пошуку резервів зменшення змінних витрат на одиницю продукції.


< Попередня  Змiст  Наступна >
Iншi роздiли:
15.8. Оцінка ринкової позиції підприємства за показниками прибутковості
Тема 16. ІНВЕСТИЦІЇ ТА ОЦІНЮВАННЯ ЇХ ЕФЕКТИВНОСТІ
16.1. Поняття інвестицій та інвестиційної діяльності. Класифікація інвестицій
16.2. Джерела фінансування інвестицій
16.3. Капіталовкладення підприємств
Дисциплiни

Медичний довідник новиниКулінарний довідникАнглійська моваБанківська справаБухгалтерський облікЕкономікаМікроекономікаМакроекономікаЕтика та естетикаІнформатикаІсторіяМаркетингМенеджментПолітологіяПравоСтатистикаФілософіяФінанси

Бібліотека підручників та статтей Posibniki (2022)