Технологічний процес одержання кінцевого продукту АПК матеріалізується в так званому агропромисловому виробничому циклі, під чим слід розуміти послідовність виконання технологічних операцій у кожній ланці для одержання готового продукту.
Для такої важливої сфери як АПК виробничий цикл являє собою єдність виробничої діяльності в рамках груп підприємств чи галузей (чи одного підприємства або певної території), яка на основі поєднання промислових ресурсів та сільськогосподарської сировини забезпечує виробництво кінцевого продукту і його реалізацію. Принципова схема трансформації технологічного процесу одержання продукції АПК у конкретний агропромисловий виробничий цикл може бути такою:
Рис. 2.2. Принципова схема трансформації технологічного процесу одержання продукції АПК у конкретний агропромисловий виробничий цикл
На цій схемі, власне, і зображено суть агропромислової інтеграції та тих зв’язків, які складаються в процесі агропромислового виробництва. Звідси — принципове призначення виробничого циклу зводиться до наступного:
1) одержання кінцевого продукту АПК потребує наявності необхідних ресурсів промислового походження та технологічних способів їх поєднання з ресурсами сільського господарства (земля, вода, рослини, тварини, температура, сонячне світло та ін);
2) вироблена в результаті такого поєднання сировина має бути заготовлена, тобто викуплена (придбана) в сільському господар-стві і пройти відповідну промислову переробку (виготовлення молочно-мясних, хлібо-булочних, овоче-фруктових та інших продуктів) на відповідних переробних підприємствах;
3) одержаний в такий спосіб кінцевий продукт АПК (продукти харчування) надходить на ринок для реалізації.
Агропромисловий виробничий цикл можна розмежувати на такі специфічні за функціональним призначенням складові:
Елементи агропромислового циклу |
Функціональне призначення |
Промисловий |
Виробництво промислових ресурсів |
Аграрний |
Одержання проміжного продукту (сировини) необхідної технологічної якості |
Переробний |
Виробництво конкретного виду кінцевого продукту необхідної споживчої якості |
Торговий |
Задоволення платоспроможного попиту на продукти харчування, сировину за асортиментом, ціною та якістю продукції |
Рис. 2.3. Елементи агропромислового циклу та їх функціональне призначення
Така побудова циклу показує, що кожна його складова ланка (елемент) вирізняється конкретно-цільовим завданням і потребує створення необхідних умов для нормального виробничого процесу і притаманного лише їй інфраструктурного забезпечення, до чого залучаються практично всі сфери агропромислового виробництва.
Щоб краще зрозуміти суть та цільове призначення, а також інфраструктуру для забезпечення складових агропромислового виробничого циклу, розглянемо його на прикладі виробництва молочних продуктів: —
—
—
— до промислового циклу входить будівництво приміщень і споруд для утримання худоби, виробництва і переробки кормів; виробництво обладнання і устаткування (доїльні апарати чи установки, холодильні місткості та інше обладнання); аграрний цикл складається з трьох компонентів, а саме: племінна справа, до якого належить селекція і генетика, виведення та репродукція племені (породи), відтворення стада; виробниче (інфраструктурне) забезпечення, яке об’єднує кормовиробництво, зооветеринарне обслуговування, матеріально-технічне постачання, штучне осіменіння, ремонт і догляд за обладнанням; виробництво молока, що забезпечується вирощуванням телиць і нетелів, виробництвом молока, його первинною обробкою; переробний цикл також має три складові: заготівля молока, що здійснюється шляхом центровивозу або через приймальні пункти; виробниче (інфраструктурне) забезпечення, що передбачає матеріально-технічне постачання, комплектування інгредієнтів, запровадження глибокої комплексної переробки, водо-, тепло- і енергозабезпечення, виробництво тари і упаковки, ремонт та технічний догляд обладнання, утилізацію відходів і побічної продукції; переробка молока, що супроводжується розливом і фасуванням готової продукції; торговий цикл має таку послідовність: формування оптових і роздрібних партій готової продукції; організація торгівлі: цільним молоком, продуктами переробки молока, відходами і побічною продукцією, супутною продукцією; забезпечення громадського харчування.
Такий детальний розгляд технологічної та організаційної побудови агропромислового виробничого циклу потрібен для того, щоб глибше зрозуміти саму суть і форми реалізації на практиці агропромислової інтеграції.