Posibniki.com.ua Мікроекономіка Економіка підприємств агропромислового комплексу


Економіка підприємств агропромислового комплексу

У підручнику викладено теоретико-методологічні, методичні та прикладні питання економіки підприємств АПК. Висвітлено низку нових аспектів економіки суб’єктів гос-подарювання, які передбачені новим стандартом науки «Економіка підприємства». Роз-глянуто теорію підприємства і підприємництва, економічні засади функціонування під-приємств, внутрішнє і зовнішнє середовище їхнього діяльності. Значну увагу приділено формуванню та управлінню витратами, ефективності використання ресурсів, сучасним проблемам конкурентоспроможності продукції і підприємств, їхній ціновій політиці, інноваційному розвитку, економічній безпеці тощо.
ЗМIСТ
ВСТУП У НАУКУ «ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВ»
1.2. Особливості сільського господарства і агропромислового виробництва та їх вплив на економіку підприємств агропромислового комплексу
1.3. Предмет науки «Економіка підприємств»
1.4. Методологія науки «Економіка підприємств»
1.5. Специфічні методи дослідження економіки підприємств
Тема 2. ТЕОРІЯ ПІДПРИЄМСТВА ТА ОСНОВИ ПІДПРИЄМНИЦТВА
2.2. Поняття теорії підприємства і основний зміст класичної та неокласичної теорій
2.3. Інституціональні теорії фірми
2.4. Підприємництво як сучасна форма господарювання, принципи його здійснення та організаційні форми
2.5. Види підприємництва. Поняття малого підприємництва
Тема 3. ВИДИ ПІДПРИЄМСТВ ТА ЇХ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ФОРМИ
3.2. Види підприємств та їх об’єднань
3.3. Поняття ефекту масштабу та розміру підприємств. Визначення ефективності масштабу
3.4. Еволюція підприємств агропромислового комплексу і створення аграрних підприємств ринкового типу
3.5. Поняття господарських товариств. Економічні засади функціонування акціонерних товариств
3.6. Економічні засади функціонування товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ), з додатковою відповідальністю, повного і командитного товариства
3.7. Економічні засади функціонування фермерських господарств
3.8. Економічні засади функціонування приватних підприємств
3.9. Розвиток сільськогосподарської кооперації та її організаційні форми
Тема 4. ЗОВНІШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ГОСПОДАРЮВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ
4.2. Мікросередовище діяльності підприємств агропромислового комплексу
4.3. Макросередовище функціонування підприємств агропромислового комплексу
4.4. Методичні підходи до аналізу та оцінювання зовнішнього середовища підприємств
Тема 5. РИНОК СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ І ПРОДОВОЛЬСТВА
5.2. Інфраструктура аграрного ринку
5.3. Цінова еластичність попиту на сільськогосподарську продукцію і продовольство та виникнення сільськогосподарської проблеми довгострокового періоду
5.4. Державне регулювання ринку сільськогосподарської продукції і продовольства
Тема 6. ВИТРАТИ І СОБІВАРТІСТЬ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ
6.2. Склад витрат за всіма видами діяльності підприємств
6.3. Групування операційних витрат за економічними елементами та статтями
6.4. Відмінності у формуванні витрат і собівартості продукції в системі бухгалтерського та податкового обліку
6.5. Класифікація витрат
6.6. Постійні і змінні витрати та поняття операційного левериджу
6.7. Співвідношення «фактор — продукт» і його аналіз
6.8. Визначення максимального прибутку. Неявні витрати
6.9. Методи визначення собівартості і методика обчислення собівартості сільськогосподарської продукції
6.10. Методика визначення собівартості продукції переробних підприємств
6.11. Управління витратами і шляхи зниження собівартості продукції
Тема 7. ВАЛОВІ ТА ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУТ
7.2. Товарна і реалізована продукція та методика визначення показників товарності
7.3. Вплив обсягу пропонування товарної продукції на доходи аграрних підприємств. Сільськогосподарська проблема короткострокового періоду
7.4. Продукція переробних підприємств: на стадії виробництва, готова продукція, товарна продукція, реалізована продукція
7.5. Чиста продукція аграрних і переробних підприємств
7.6. Прибуток і методика його визначення
7.7. Визначення прибутку як об’єкта оподаткування
7.8. Фінансово-економічні результати діяльності підприємств
Тема 8. ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ
8.2. Земельна реформа в Україні. Основи Земельного кодексу України
8.3. Методика паювання сільськогосподарських угідь
8.4. Земельний кадастр і грошова оцінка землі
8.5. Плата за землю. Фіксований сільськогосподарський податок
8.6. Оренда землі
8.7. Поняття ринку землі
8.8. Інтенсивність та ефективність використання земельних ресурсів
8.9. Ефективність меліорації землі
Тема 9. ПЕРСОНАЛ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ, ПРОДУКТИВНІСТЬ ПРАЦІ І ОПЛАТА ПРАЦІ
9.2. Забезпеченість підприємств персоналом і визначення потреби у додатковій найманій праці (тимчасових і/або сезонних працівників)
9.3. Витрати на оплату праці й показники використання персоналу
9.4. Поняття продуктивності праці і методика її визначення в сільському господарстві
9.5. Особливості визначення продуктивності праці в переробних підприємствах і оцінка співвідношення між темпами зростання продуктивності й оплати праці
9.6. Аналіз продуктивності праці та фактори її підвищення
9.7. Заміна живої праці капіталом
9.8. Основи мотивації та оплати праці
Тема 10. ОСНОВНИЙ КАПІТАЛ І ВИРОБНИЧА ПОТУЖНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ
10.1. Характеристика виробничого капіталу, його поділ на застосовуваний і виробничо спожитий
10.2. Класифікація і структура основного капіталу
10.3. Грошова оцінка основних засобів
10.4. Амортизація основних засобів
10.5. Джерела і форми відтворення основних засобів
10.6. Лізинг
10.7. Ефективність використання основного виробничого капіталу
10.8. Поняття виробничої п в аграрних підприємствах
10.9. Формування і використання виробничої потужності переробних підприємств
Тема 11. МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ВИРОБНИЧА ЛОГІСТИКА ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУТ
11.2. Витрати на утримання техніки та економічні підходи до визначення доцільності її придбання порівняно з підрядом або заміною
11.3. Дві альтернативи: купівля нової чи потриманої техніки. Придбання техніки або її оренда
11.4. Тракторний парк та ефективність його використання
11.5. Ефективність використання комбайнового парку
11.6. Показники використання обладнання переробних підприємств та адаптація цих показників для одержання заданого обсягу продукції
11.7. Виробничі будівлі і споруди та ефективність їх використання
11.8. Поняття логістики, її функції та завдання
11.9. Матеріальний потік і його різновиди. Управління матеріальними потоками
11.10. Транспортні засоби як важливий складник логістичної системи підприємства та ефективність їх використання
11.11. Склади в логістичній системі підприємств і визначення економічної доцільності зберігання на них продукції
Тема 12. ОБОРОТНИЙ КАПІТАЛ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУТ
12.2. Структура оборотного капіталу й оцінка запасів за їх виробничого споживання
12.3. Забезпеченість аграрних підприємств оборотним капіталом та його кругообіг
12.4. Методика визначення ефективності використання оборотного капіталу та її факторний аналіз
12.6. Методичні підходи до визначен нормативів для окремих елементів
Тема 13.НЕМАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ (РЕСУРСИ) ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУТ
13.2. Вартісна оцінка нематеріальних активів (ресурсів)
13.3. Амортизація нематеріальних активів (ресурсів)
13.4. Методичні підходи до визначення ринкової вартості нематеріальних активів — об’єктів інтелектуальної власності
Тема 14. АВАНСОВАНИЙ І ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУТ
14.2. Джерела формування авансованого капіталу, його класифікація і відмінність від категорії виробничого потенціалу
14.3. Позичковий капітал та критерій доцільності його залучення
14.4. Вартісна оцінка авансованого капіталу
14.5. Власний капітал підприємств та їх платоспроможність
14.6. Ефективність використання авансованого і власного капіталів
Тема 15. ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ ТА ОЦІНКА ЇХ РИНКОВОЇ ПОЗИЦІЇ
15.1. Суть ефективності як економічної категорії
15.2. Рентабельність виробництва і методика визначення її показників
15.3. Методика аналізу рентабельності виробництва і фактори її підвищення
15.4. Аналіз співвідношення «витрати — випуск — прибуток» і механізму дії виробничого важеля. Фактори підвищення економічної ефективності виробництва
15.5. Графічний і математичний способи визначення точки беззбитковості виробництва
15.6. Аналіз беззбитковості виробництва і прибутковості галузі за показником норми беззбитковості
15.7. Оцінка ринкової позиції підприємства за даними балансу і на ринку капіталів
15.8. Оцінка ринкової позиції підприємства за показниками прибутковості
Тема 16. ІНВЕСТИЦІЇ ТА ОЦІНЮВАННЯ ЇХ ЕФЕКТИВНОСТІ
16.1. Поняття інвестицій та інвестиційної діяльності. Класифікація інвестицій
16.2. Джерела фінансування інвестицій
16.3. Капіталовкладення підприємств
16.4. Методи зіставлення інвестицій у часі
16.5. Оцінка ефективності інвестицій за недисконтованими фінансово-економічними показниками
16.6. Оцінка ефективності проекту за методом чистої поточної (теперішньої) вартості
16.7. Сутність фінансових інвестицій, напрями їх здійснення і показники оцінювання ефективності обігу цінних паперів
16.8. Методичні підходи до визначення доцільності придбання підприємством акцій та облігацій
Тема 17. ЦІНОВА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУТ
17.1. Ціна в ринковій економіці і характеристика її видів
17.2. Цінова конкуренція і цінова конкурентоспроможність
17.3. Цінова політика підприємств
17.4. Ціноутворення і ціни на продукцію сільськогосподарського походження та їх державне регулювання
17.6. Паритет цін і механізм його забезпечення в ринковій економіці
Тема 18. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПРОДУКЦІЇ ТА ПІДПРИЄМСТВ
18.2. Поняття якості, характеристика її показників і значення для підвищення конкурентоспроможності продукції
18.2. Методи визначення якості продукції та вплив її рівня на результати виробництва
18.5. Витрати на поліпшення якості продукції, основні чинники її підвищення та забезпечення конкурентоспроможності підприємства
18.6. Основи управління якістю продукції
18.7. Стандартизація і сертифікація продукції
Тема 19. ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ ТА ОЦІНЮВАННЯ ЇЇ ЕФЕКТИВНОСТІ
19.2. Умови забезпечення ефективної інноваційної діяльності (інноваційного процесу)
19.3. Загальна характеристика напрямів НТТП і його основні риси
19.4. Агрохімічний напрям НТТП. Оцінювання ефективності застосування мінеральних добрив і фактори її підвищення
19.5. Ефективність застосування хімічних засобів захисту рослин і тварин та основні пріоритети створення новацій за цим напрямом НТТП
19.6. Біологічний напрям наукового техніко-технологічного прогресу
19.7. Оцінювання економічної ефективності окремих новацій у рослинництві і тваринництві
19.8. Методичні підходи до оцінювання економічної ефективності інновацій у переробному виробництві
Тема 20. СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ, ЇХ ГАЛУЗЕВА СТРУКТУРА І СТРУКТУРА УПРАВЛІННЯТ
20.1. Суть і фактори розміщення і спеціалізації агропромислового виробництва
20.2. Форми спеціалізації в сільському господарстві й методика визначення виробничого напряму аграрних підприємств
20.3. Галузі й галузева структура аграрних підприємств і методика її визначення
20.4. Методика визначення ефективності галузевої структури аграрного підприємства
20.5. Процедура добору конкуруючих галузей і оцінка альтернатив при формуванні галузевої структури підприємства
20.6. Методика визначення чутливості прибутку до зміни ціни і врожайності конкуруючих культур
20.7. Спеціалізація, кооперування і комбінування ряду продукції переробного підприємства
20.8. Організаційна структура управління
Тема 21. АГРОПРОМИСЛОВА ІНТЕГРАЦІЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ФОРМИ ЇЇ ВИЯВУТ
21.2. Регіональні агропромислові формування
21.3. Господарські агропромислові формування
21.4. Світовий досвід розвитку агропромислової інтеграції кооперативного типу
21.5. Методичні підходи до побудови економічного механізму вертикальної агропромислової координації
Тема 22. КОНЦЕНТРАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА ТА ДИВЕРСИФІКАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУТ
22.2. Економічна концентрація та захист економічної конкуренції
22.3. Диверсифікація аграрних і переробних підприємств, її форми і види
22.4. Переваги і загрози диверсифікації виробництва та методичні підходи до оцінювання доцільності її здійснення
22.5. Методика визначення рівня диверсифікації та оцінка ситуацій щодо її впливу на економіку підприємств
Тема 23. РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА: СУЧАСНІ МОДЕЛІ, ТИПИ РОЗВИТКУ, ТРАНСФОРМАЦІЯ І РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ
23.2. Чинники розвитку підприємства і форми його вияву
23.3. Економічний тип розвитку, методика його визначення і напрями формування
23.4. Розподіл валового продукту та його вплив на формування інтенсивного типу розвитку підприємств
23.5. Трансформація підприємств
23.6. Вартість підприємства як результат його розвитку та методичні підходи до її визначення
23.7. Реструктуризація і реорганізація підприємств
Тема 24. ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ТА АНТИКРИЗОВА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВТ
24.2. Поняття «загроза» у контексті економічної безпеки та класифікація загроз. Рейдерство
24.3. Служба економічної безпеки підприємства: принципи організації, завдання і показники оцінки її роботи
24.4. Методичні підходи до визначення деяких показників оцінювання економічної безпеки підприємства
24.5. Антикризова діяльність щодо відновлення платоспроможності підприємства
24.6. Банкрутство підприємств
Дисциплiни

Медичний довідник новиниКулінарний довідникАнглійська моваБанківська справаБухгалтерський облікЕкономікаМікроекономікаМакроекономікаЕтика та естетикаІнформатикаІсторіяМаркетингМенеджментПолітологіяПравоСтатистикаФілософіяФінанси

Бібліотека підручників та статтей Posibniki (2022)